محمد خاتمی با ابراز نگرانی از آنچه که وی آن را تقابل میان «توهم و شیدایی بیحساب و نفرت فزاینده» خوانده، به انتقاد از سیاستهای اقتصادی دولت محمود احمدینژاد پرداخته و با زیر سوال بردن وعده ایجاد دو نیم میلیون فرصت شغلی، دستیابی به این هدف را مستلزم دستکم ۲۰ درصد رشد اقتصادی دانسته است.
به گزارش رادیو فردا به نقل از سایت محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، در سخنانی که روز دوشنبه متن آن در سایت اینترنتی کلمه منتشر شده است، از جمله به انتقاد از نحوه اداره کشور توسط دولت محمود احمدینژاد پرداخته و گفته است: «ما میگوییم خیلی بهتر از آنچه هست میشود کشور را اداره کرد.»
رئیس دولت اصلاحات که در جمع شماری از «رزمندگان دفاع مقدس» سخن میگفت، در این باره گفته است: «از روزی که نفت در ایران کشف شد که حدود یکصد سال از آن میگذرد، تاکنون حدود یک هزار میلیارد دلار پول از محل فروش نفت نصیب این ملت شده است که حداقل ۴۵۰ میلیارد دلار آن که نزدیک به ۵۰ درصد درآمد نفتی ایران از ابتدا تاکنون بوده است، در این پنج شش سال اخیر حاصل شده است. آیا به تناسب این درآمد وضع مملکت هم خوب است؟»
محمد خاتمی در ادامه با اشاره به وعده دولت محمود احمدینژاد برای ایجاد دو نیم میلیون فرصت شغلی در هر سال گفته است: «رشد اقتصادی به شدت پایین آمده و حتی گاه منفی است. اشتغال وضع خوبی ندارد. تولید در همه عرصهها لطمه فراوان دیده است. مگر میشود مدعی ایجاد دو و نیم میلیون شغل شد، ولی رشد اقتصادی پایین باشد. ایجاد دو و نیم میلیون فرصت شغلی مستلزم حداقل ۲۰ درصد رشد اقتصادی است.»
وی با بیان این که میزان واقعی ایجاد اشتغال سالانه حدود ۳۰۰ هزار شغل است، گفته بود : «در سالهای ۷۹ تا ۸۳ یعنی در دوره دوم دولت خاتمی که رشد سالانه تولید ناخالص داخلی به طور متوسط شش و نیم درصد بوده است، سالانه به طور متوسط نزدیک به ۶۰۰ هزار شغل ایجاد شده است.»
محمد خاتمی، رئیس جمهور پیشین ایران، در بخش دیگری از سخنان خود، به انتقاد از اظهارات محمود احمدینژاد در باره خودکفایی در تولید گندم پرداخته و گفته است: «سال ۸۳ ما به خودکفایی گندم رسیدیم و در آن سال نیز به طور سمبولیک گندم صادر شد، اما بعدها دیدیم که باز هم میلیونها تن گندم وارد شد. و نیز به جای حضور بهتر و بیشتر در بازارهای جهانی بر حجم واردات، بر حجم بودجه جاری و بر اتکاء به درآمد نفت افزوده شد.»
محمد خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره تلویحی به تحولات سیاسی تازه در ایران و اختلافها بین رهبر جمهوری اسلامی و رئیس دولت اظهار داشته است: «واقعا من نگرانم با تقابلی که در درون کشور ایجاد شده که باعث ایجاد توهم و شیدایی در یک سو و ایجاد نفرت در طرف دیگر شده است و دائماً هم از دو طرف به آن دامن زده می شود. از اصطکاک میان شیدایی بیحساب و نفرت فزاینده باید ترسید و به خدا پناه برد.»
رئیس دولت اصلاحات همچنین افزوده است: «برخی از رفتارها دارد نظام را تضعیف می کند و چهره انقلاب و اسلام را زشت جلوه میدهد. ما میگوییم این جو مسموم درمان شود.»
وی در ادامه یک بار دیگر به انتقاد از برخوردهای صورت گرفته با فعالان سیاسی و اجتماعی پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ پرداخته و گفته است: «اگر از آغاز یک هیأت بیطرف رسیدگی به اعتراض و دغدغه بخش مهمی از جامعه را به عهده میگرفت بدون تردید مشکل حل میشد و اصلا شاهد بحران نبودیم، اما تندروهایی بوده و هستند که فقط به انحصار میاندیشند و نه تنها اصلاح طلبان را بلکه حتی اصولگرایان را هم از دایره خارج میدانند.»
رئیس جمهور پیشین ایران همچنین افزوده است: «چنانچه میبینید امروز دیگر فقط بحث اصلاحطلبان نیست و حتی میگویند مسائل انحرافی در جاهای دیگری است.»
آقای خاتمی در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشته است: «به هر حال اصلاحطلبان که به نظام و جمهوری اسلامی پایبندند و در متن نظام جمهوری اسلامی حرمت و کرامت انسان ایرانی را میطلبند، به ایران نیز عشق میورزند و خدمت به ایران و ایرانی را افتخاری بزرگ میدانند و القاء تقابل میان اسلام و ایران را امری انحرافی میدانند.»
وی در سخنان خود یک بار دیگر خواستار باز شدن فضا و فراهم شدن امکان فعالیت احزاب و گروهها شده و گفته است: «عقلا هم ساز و کاری را برای انتخابات در نظر بگیرند تا در آن حرف و حدیث نباشد. خدا میداند اگر چنین شود آرامش و ثبات و پیشرفت از هر جهت تأمین خواهد شد.»
آقای خاتمی همچنین گفته است: «اگر ظلمی شده است که شده است همه بیاییم عفو کنیم و به آینده نگاه کنیم و اگر به نظام و رهبری ظلم شده است به نفع آینده از آن چشم پوشی شود و ملت هم از ظلمی که بر او و فرزندانش رفته است میگذرد و آن وقت همه به آینده بهتر رو خواهیم آورد.»/1290